Inkuilen

VCA gecertificeerd Cumela, IJzersterk naar morgen

Waarom laten inkuilen met onze Schuitemaker opraapwagens ?

Uiteindelijk begint een rendabele bedrijfsvoering met het winnen van goed ruwvoer. Als uw ruwvoerhoeveelheid  van goede kwaliteit is, resulteert dit in gezonde koeien, die makkelijk melk geven. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed rendement. De basis is kwaliteitsvoer, daarom is het enorm belangrijk om hier veel aandacht aan te geven. Het begint bij een vast aangereden kuilbult, waarmee broei en voederwaardeverlies voorkomen wordt.

Broei kan op uw bedrijf zomaar voor een opbrengst derving van € 100,- / ha per jaar zorgen. Dat betekent dus duizenden euro’s. Wij zien het belang dat het inkuilproces op uw bedrijf zorgvuldig gebeurt en hebben het materiaal waarmee we dit kunnen garanderen. 

  • De exacte Schuitemaker snijkwaliteit, mogelijkheid voor zeer kort snijden
  • 8 wiel dwm onderstel, lage bodemdruk
  • Verdeelwalsen : egale lagen voor snellere en betere verdichting
  • Shovel met zware Holaras Jumbo kuilverdeler en trekker met aandrukwals op de kuilbult
  • Mogelijkheid voor toevoegmiddel met schimmel- en broeiremmer

Wij adviseren u om niet te droog te kuilen, zodat het gras goed verdicht kan worden en de kans op broei beperkt blijft. Verder om indien mogelijk  ‘s morgens in te kuilen om zo weinig mogelijk warmte in de kuil te brengen, en zo VEM-verlies te voorkomen. Wij werken met vier opraapwagens, en als bij land op afstand of grote hoeveelheden nog meer capaciteit nodig is, schakelen wij hulp van een collega in. Onze grootste wagen is uitgerust met een 8-wielig onderstel om bodemverdichting te voorkomen.

Lees meer

Uit de moderne praktijkonderzoeken komt steeds naar voren dat het aanbeveling verdiend een shovel met voldoende eigen gewicht op de bult te hebben en dat er in gelijkmatige, niet al te grote lagen, gelost dient te worden. Daarom werken wij met kortsnijwagens die voorzien zijn van verdeelwalsen. Deze wagens kunnen het gras in een egale laag over de kuil verdelen. Hierdoor kan er direct worden begonnen met het verdichten van het gras. Het kuilverdelen doen wij met een shovel die een grote Holaras kuilverdeler voorop heeft, waarmee het gras bijzonder snel te verdelen is. Met de grasvork voorop kunnen de hoeken in sleufsilo’s ook goed opgezet worden. Ook werken we met een trekker die voorop een kuilverdeler heeft en achterop een kuilaandrukwals. 

Inkuilen op deze manier is een goed alternatief voor hakselen. Wat snijkwaliteit betreft, maar ook wat betreft homogeen product. Tijden het lossen, wat zeer snel gebeurt, wordt het gras namelijk door de verdeelwalsen helemaal door elkaar gemixt. Wij werken met een trekkers die het vermogen hebben om de capaciteit van de opraapwagens goed te kunnen benutten en daardoor efficiënt te werken.